Nyhetsbrev April 2018

Nyhetsbrev april 2018

Hej alla medlemmar i Alvikens Båtklubb,

Så går vi äntligen mot ljusare tider och snart kan man börja med vårens förberedelser inför sjösättningen. Redan nu på söndag, den 15 april öppnar hamnen återigen för alla "sommarliggare".

Vi satte formell punkt för 2017 på årsmötet i mars. Ett 30-tal medlemmar trotsade mörkret och beslutade stadgeenligt om resultat- och balansräkning. Ny ordförande valdes, goda diskussioner om båttvätt, kameraövervakning och avgiftshöjningar diskuterades och styrelsen fick fortsatt förtroende inför det kommande året.

Styrelsemedlemmar som valdes:
Niklas Lundgren - Ordförande på 2 år
Fredrik Fremberg - Kassör på 2 år
Magnus Halvarsson - Suppleant på 1 år
Tomas Sundström - Suppleant på 1 år


Fortsatta styrelsemedlemmar vars uppdrag väljs 2019:
Roger Lundgren - Hamnkapten
Urban Hiärne - Vice ordförande
L-G Johansson - Sekreterare


Vi vill tacka alla årsmötesdeltagare för ert deltagande och välkomnar samtliga medlemmar till ännu ett år i båtklubben!
Protokollet från årsmötet kommer inom kort att finnas på vår hemsida under Arkiv  -> medlemar.
 

Nya ordförande har ordet...

-Jag vill tacka årsmötet 2018 för förtroendet att bli klubbens nya ordförande!
Det kommer att bli utmanande men framförallt roligt!

Kort om mig själv:

Jag är 26 år, uppvuxen i Bromma, Traneberg och bor numera på Lidingö tillsammans med min sambo Benita och hund Rufus som är en Jack Russel. Jag har en båt i hamnen som heter Saga (Tresfjord 34 Ultra Bahama DC) på plats nummer 48. Till vardags när jag inte engagerar mig i båtklubben, arbetar på Nimbus Boats Stockholm/Lidingö med att fylla våra vatten med nya och begagnade båtar. Jag har varit medlem i ABK sedan 2010 och tycker vi har en jättefin båtklubb, som vi tillsammans kan utveckla och bli ännu bättre.

Jag vill kortfattat beskriva hur jag ser på att vara medlem i Alvikens båtklubb.
Att  vara medlem i en båtklubb är unikt!
Att äga en båt och tillhöra en båtklubb är inte många som får chansen till.

Två frågor jag ofta ställer till mig själv:
Varför vill jag tillhöra en båtklubb och varför har jag inte en av mina käraste ägodelar "båten" på en fullservicemarina - är det inte bättre?

På en marina har jag båten övervakad med både kameror och Securitas vakter hela sommaren och slipper tänka på motorstölder och inbrott. Det är enkelt att ta med packning i bilen, ställa mig på marinans parkering och därefter göra loss båten för att få uppleva fantastiska sommarminnen med min båt.

Jag slipper allt jobb med vinterförvaring som att hantera - en tung täckställning, presenning, tågvirke, tunga vaggor, trailer, konservering, underhållsladda batterier, varmförvara dynor, anpassa mig till upptagningstider och stå ute och frysa under kalla oktober morgnar eftersom jag bara lämnar in nycklarna till varvspersonalen så sköter de resten. På våren hämtar jag båten nyservad, polerad, vaxad, bottenmålad och färdig att kasta loss igen.

Jag  betalar drygt 100.000 kr/år för denna tjänst men vad gör det? Det kostar väl att äga en båt? Skulle inte båtlivet vara mycket roligare så?
Frågar du mig, svarar jag nej!

Alvikens båtklubb erbjuder något som ingen fullservicemarina någonsin kommer göra...
Vi har medlemmar som under större delar av året spenderar all sin tid i klubben, övernattar och t.o.m övervintrar i sina båtar. Bättre vakttjänst tror jag man får leta efter. Troligen bor du i närheten av klubben. Du kanske inte ens behöver ta bilen för att åka till din båt. Du har din båt i ett av Stockholms mest centrala områden och har nära till allt. Du har även din båt i sötvatten vilket är mycket skonsamt för din båt. Du får gemenskap, historier, erfarenheter och många glädjekvällar att minnas tillsammans med dina båtgrannar.

Vintern kommer och i Alvikens båtklubb har du möjlighet att övervintra med båten kvar i vattnet. Det är väl i vattnet båtar ska vara, inte på land? Du får vilketfall betydligt längre båtsäsong än dina kompisar som har sina båtar på marinor. Om du ändå väljer att ta upp båten på land finns ramp för trailerbåtar i närheten och Margaretelundsvarvet med kranlyft runt hörnet. Inför vintern och konservering går du troligen igenom din båt och lär känna din båts system. Något som kommer vara ovärderligt ifall du någongång kommer hamna i sjönöd eller få motorhaveri. Samma gäller på våren när polermaskinen åker fram. Du lägger all kärlek till att få din båt i sånt toppskick att man inte längre kan gissa vilken årsmodell det är, ett arbete en marina aldrig skulle göra så noggrannt du själv gör.

Du betalar endast en bråkdel av vad en fullservicemarina skulle ta och förutom mer pengar i plånboken, får du massor av kunskap genom att sköta om din båt själv.

Vår båtklubb existerar endast idag på grund av en färre skala eldsjälar som varje år lägger ned ofantligt mycket tid på att sköta om vår fina båtklubb. Utan dessa eldsjälar skulle du få söka dig till närmsta fullservicemarina om du vill fortsätta ha din båt i Stockholm. Kötiden för en båtplats idag är mellan 30-50 år och vi har i skrivande stund över 250 personer på kö som vill bli medlem och ha sin båt i Alvikens båtklubb. Dessa personer är från helt olika delar av samhället och arbetar som advokater, poliser, båtmekaniker, piloter, sjökaptener, hantverkare, politiker etc. Dock har de alla något gemensamt. Alla älskar sin båt och tycker att båtlivet är fantastiskt och om de någonsin skulle få komma med i båtklubben skulle de definitivt ingå i den skala eldsjälar vår båtklubb behöver. Detta vet vi säkert då nästan varje ansökan som kommer in till oss innehåller långa Cv:n och personliga brev.

Vi är en allmännyttig ideell förening där vi som medlemar sköter om all drift, skötsel och hantering av båtklubben själva. Vi gör detta för att vi brinner för båtlivet och älskar känslan att komma ner till båten en solig sommardag, kasta loss och bege oss ut på sjön med en av våra mest kära ägodelar "båten". Vi är också i behov av att alla våra 72 medlemmar ställer upp och hjälper till så att vår båtklubb ska fortsätta existera.

Det du som medlem i Alvikens båtklubb erbjuds är unikt och det är få som får chansen till detta.


Vi ses nere på klubben!
Bästa båthälsningar

Niklas Lundgren - Ordförande ABK

Städdag 15 april - 2018

På söndag är det obligatorisk städdag och arbetsplikt på båtklubben. Kallelse har gått ut tidigare till samtliga medlemmar via mejl samt info på hemsidan och sociala medier. Städdagen är obligatorisk och vi har i skrivande stund en del medlemmar som fortfarande inte anmält sig (anmälan görs via hemsidan). Städuppgifter fördelas på plats och vi drar igång kl 10:00 på bryggdäcket och avslutar runt 14:00. Efter avklarat arbete bjuder klubben på korv, dryck och kaffe. Om du inte deltar på denna arbetsdag kallar hamnkaptenen dig till obligatorisk nattvakt i sommar. Mer info kommer senare.

För er som under vintern  haft elmätare i båten, ska dessa lämnas i personligen till Urban Hiärne (vice ordförande) för registrering. Urban är på plats mellan kl  13.00 och 15.00. Om ni inte kan returnera elmätaren vid detta tillfälle måste ni kontakta Urban för ett överlämnande innan den 15 april. Mejl från Urban har även gått ut till samtliga vinterliggare med elmätare den 5 april med mer info.
 

Faktura och Avgiftshöjningar 2018

Under årsmötet presenterades den nya bryggmeter avgiften i båtklubben.
Den var tidigare 650 kr/m och är nu 900 kr/m
Det beror på att Stockholms stad har höjt våra avgifter.
Årets faktura kommer när du läser detta nyhetsbrev att finnas i din mejl där sista betaldag är 30 april 2018. Vänligen betala fakturan i tid!
Om du inte fått fakturan på mejl måste du omgående kontakta Niklas Lundgren (ordförande) eller Fredrik Fremberg (kassör)
 

Tack för att du läste

Vi i styrelsen tackar för att du läste nyhetsbrevet och ser fram emot att träffa dig nere på klubben inom kort!
Om du har några frågor eller synpunkter som rör vår båtklubb är du välkommen att höra av dig till någon av oss.
Kontakta styrelsen

Bästa hälsningar
Styrelsen -ABK